Stäng sidan

Södertälje på 24 timmar

Södertälje på 24-timmar

Här är ett axplock av roliga saker att göra i Södertälje om du bara har några timmar på dig!
 • Tom tits Experiment

  Här kan hela familjen ha roligt under några timmar eller hela dagen. Inne på Tom tits Experiment finns hundratals med experiment som passar både stora och små som man själv får prova, lära, känna och klämma på. Dessutom så är deras utomhuspark öppen från maj–september och där finns ytterligare experiment, många med vatten som svalkar under heta soliga dagar!
  Mer informationwww.tomtit.se
  Tid för besöket: 2–5 tim om man vill pröva allt men inte så länge.


  Sydpoolen

  Sydpoolen

  Sydpoolen är en av Sveriges större friskvårdsanläggningar. Det finns simbassänger för motion och träning. Det finns även möjlighet till en lugn simtur där personalen tänder upp deras kandelabrar med levande ljus, bjuder på något att dricka och spelar avkopplande musik medan du simmar eller tar det lugnt i deras bubbelpool. I byggnaden finns det även ett gym, lättare restaurang och kiosk.

  Mer information: www.actic.se
  Tid för besöket: Allt från 3 tim till heldag, beroende på hur mycket du vill uppleva.


  Paril Khajadorian

  Skate- och parkourparken

  Precis intill Sydpoolen så finns en skate- och parkourpark som kan underhålla alla som håller på med sporterna, oavsett svårighetsgrad.

  Mer informationParkourparken | Skateparken
  Tid för besöket: 1–3 tim om man inte är en fantast, för då kan man enkelt spendera en heldag där.

 • Sven-Harrys Museum

  Torekällberget

  Södertäljes största museum Torekällberget är ett utomhusmuseum. Att komma hit är som att resa tillbaks i tiden till 1800-talets Sörmland, med en stadsdel där det finns friluftsmuseum, handelsbodar, café och trädgårdar och en lantlig del med gamla gårdar från trakterna och typiska djur för århundradet och Sörmland. Här kan man få klappa djuren, mata dem, hoppa i höet och njuta av en picknick i det gröna.
  Mer informationwww.sodertalje.se/torekallberget
  Tid för besöket: 3–5 tim om man planerar en lättare lunch i ett av caféerna eller picknick.


  Kulturhuset i Järna

  Kulturhuset i Ytterjärna

  I Järna finns en stor andel antroposofer och i Ytterjärna finns kulturhuset som är värt ett besök. Spännande arkitektur och fina trädgårdar, en vandringsled som tar er mellan ekologiska gårdar, en liten butik, café och restaurang som båda specialiserar sig på ekologiska och närproducerade produkter. Har ni tur är det någon föreställning på gång när ni åker dit. Här finner ni lugnet och får något för alla sinnen.
  Mer information: www.kulturhuset.nu
  Tid för besöket: 1–5 tim beroende på hur mycket ni väljer att se.


  Luna gallerian luna kulturhus

  Luna kulturhus Konsthallen

  I Luna gallerian mitt i Södertälje centrum finns det en konsthall som har olika slags konstutställningar som byts ut ett par gånger per år.
  Mer information: www.sodertalje.se


  Wendela Hebbes hus

  Wendela Hebbes hus

  Hela huset genomsyras av tre generationer föregångskvinnor med rötter i 1800-talet: Wendela Hebbe, journalist och författare, Signe Hebbe, operasångerska och skådespelarpedagog samt Mollie Faustman, journalist, konstnär och författare. Här kan du njuta av en lunch eller middag vid Södertälje kanal och passa på att kika in i museet som ligger i samma hus.
  Mer information: www.wendelasvanner.se


  Dock moran

  Dock Moran

  Museet har uppåt 1000 dockor inrymt i en del av ägarnas privata hem som är en liten levande gård med anor från 1880-talet.
  Mer information: www.dockmoran.se

 • Stadsvandring på egen hand

  Stadsvandring på egen hand

  Vill du lära dig mer om Södertäljes historia finns det en stadsvandring att göra på egen hand. Karta kan ni hämta hos Södertäljebyrån eller genom att trycka här.


  Marcus Wallenberghallen

  Marcus Wallenberg hallen

  En historisk resa med en av världens äldsta bilfabriker. Välkomna att stifta bekantskap med Scanias långa och enastående historia i form av lastbilar, bussar, personbilar, motorer, järnvägsvagnar, cyklar och annat.
  Adress: Nyköpingsvägen 33 | Telefon: +46 8-553 825 00. Ring för öppettider och mer information.
  Mer information: www.scania.com


  Kyrkor och religösa byggnader

  Kyrkor och religiösa byggnader

  Det finns många vackra kyrkor i Södertälje kommun. Vissa är gamla, från 1100-talet, medan andra byggdes för bara några år sedan. Några är med i svenska kyrkan och andra är kaldeiska, syrian-ortodoxa, katolska, kristet samfund och mormonsk. Här finns mycket att upptäcka i religionens tecken, till exempel finns också Jehovas Vittnens Rikets Sal och en bönelokal för muslimer.
  Mer information: Besök Södertäljebyrån.
  Tid för besöket: 1–8 tim beroende på hur många kyrkor eller religiösa platser ni vill se. Tänk på att inte alla religiösa byggnader alltid är öppna eller släpper in utomstående besökare.


  Tullgarns Slott

  Tullgarns slott

  Det kungliga slottet Tullgarn har dagliga guidade turer under sommarmånaderna, maj–september, och ibland även speciella utställningar. Slottet har en speciell historia och besöks fortfarande av kungafamiljen i jakttider. På ägorna finns även boende, värdshus, café, en stor trädgård och slottspark. Dessutom passar gräsmattorna perfekt för en picknick en solig sommardag.
  Mer information: www.kungahuset.se
  Tid för besöket: 2–5 tim. Den guidade turen tar ca 1 tim men slottsområdet är stort och vill man utforska allt på ägorna så får man räkna med några timmar.


  Geneta Sbk 090510

  Fornlämningar

  Det är inte bara ute vid vikinga staden Birka som man hittar fornlämningar, sanningen är att det finns flera hundra i och omkring Södertälje kommun. För mer information och för att se vart de finns gå in på www.fmis.raa.se

 • Det finns många olika affärer att shoppa i, allt från vanliga stora, välkända kedjor till mindre unika butiker. Dessutom så finns tre större handelsplatser i kommunen, Weda, Vasa och Moraberg. I vissa kommundelar finns också mindre centrum med ett mindre urval av butiker och mataffärer. Kan du inte se kartan?
  Tid för besöket: 3 tim i centrum och en timme var på de olika handelsplatserna eller ute i kommundelarna. Glöm inte att ta en god fika på något av alla caféer som staden erbjuder.

 • Vill du gå ut och ta en drink eller dansa, lyssna på livemusik eller bara ut och umgås med vänner på kvällar och helger, finns en rad olika nattklubbar och caféer att besöka:
  Sinners
  Crocs Inn
  Scandic Skogshöjd
  Quality Hotel Park
  Limerick
  Old Gravediggers’ Inn
  O’Learys
  Café Dubai
  Templet Bar&Café
  Flamingo

 • På kartan här kan ni se alla restauranger och fik som finns beroende på vart ni befinner er. Här finns allt från budget till lyx båda i lunch och middagsvarianter och inte att förglömma 100 % ekologiska alternativ i Järna. Klicka på symbolerna på kartan för att länka vidare till restaurangen/fiket. Kan du inte se kartan?

  Mer information om matställen finns också på vår webbplats:

  Middagsrestauranger | Lunchrestauranger | Caféer och fik

  Tid för besöket: 1–2 tim beroende på syftet.

 • Klicka på symbolerna i kartan för mer information. Kan du inte se kartan?

  Mer information om boenden finns också på vår webbplats:
  Hotell | Vandrarhem | Camping/stuga | Privatbostad

Sidan uppdaterad: 2014-05-13

Stäng sidan