Stäng sidan
imgonline-com-ua-CompressToSize-yaiiov6CeSv5

Matäventyret Södertälje

Härmöts all världens smaker, dofter och intryck. Här provar jag mat från öst och
väst utan resevaccin eller klimatkompensation. Häng med på ett fullspäckat
matdygn i Södertälje med omnejd!


Vi startar i ”omnejden” det vill säga idylliska Järna strax söder om Södertälje.
Här sprider sig den härliga doften av nybakat från Järna Bageri.
Det rustika frukostbrödet är bakat på ekologiska, ursprungliga spannmål som spelt och dinkel. Passa på att ta en fika på Lilla Maräng när du är i närheten.
Charmigt konditori med eget bageri i källaren som bakar goda kakor, bullar, bakelser och tårtor.

 

 

 

 

 

 

 


Tillbaka i Södertälje svänger vi rakt in i världens matkulturer. Okra, cassava, ewuro, rökt koepila (en slags havskatt) och andra intressanta livsmedel från främst Västindien och Afrika finns hos Lord Afrique. Ladda upp med kimchi, sobanudlar, sushiris och grönsaker från Sydostasien hos Papaya Coconut eller prova kokoskakorna med ananassylt.


Nu kurrar det i magen. Igen. Lunchdags! Vi testar Rosteriet, en skön mötesplats med lätt lunchmeny som gör kaffe på egna färskmalda bönor. På Minako finns ett bra urval av sushi och andra japanska specialiteter för lunch och take-away.
Men vi kanske behöver något matigare? Då passar den generösa meze-buffén på Liban riktigt bra. Här står alla välkända klassiker från Libanon uppdukade.


Efter lunchen sitter det fint med en promenad.
Vi kikar in på Sofias Garden som säljer genuina oljor, såser och röror från småskaliga producenter i medelhavsområdet.
Polska Livsmedel frestar med specialkorvar som kolbaz, kabanoss och blodkorv.
Kanske något att köpa med till en annan dag, eller handla baklava och färskrostade mandlar till fredagsmyset hos Al Rafedain Nötter.


Vid middagsdags blir det riktigt svårt att välja.
Folkligt festligt på Mas Que Tapas, äkta spanskt och populärt?
Kanske Lilla Styrbjörns som frestar med spännande meny där svenskfranska klassiker får en egen modern twist, eller Barolo mitt i stan som helst använder ekologiskt och närproducerat i sin Italieninspirerade matlagning.

 


Den här kvällen tar jag mig ut från city och gör två riktigt trevliga bekantskaper. Glashyttans Värdshus visar sig vara ett säsongsbaserat kök med uppdaterade klassiker och ett stort intresse för vin.
Läget vid Södertälje havsbad och hamnen med gästplatser gör inte saken sämre.
Sedan sluter vi cirkeln. I Järna får jag sista bordet på lilla sKåPMat som omnämns i
restaurangguiden White Guide. Här tänker man nytt och spännande kring matlagning, svinn och hållbarhet. Missa inte gästspelen av vinproducenter och lokala bryggerier.

 


I sommar blir det nog också en avstickare till Skansholmens Sjökrog på Mörkö.
Har vi tur uppträder någon känd artist och kanske får vi uppleva den magnifika solnedgången från bryggan.


På väg hem, efter dagens alla matäventyr, passerar vi Ronna Falafel som jag hört flera Södertäljebor prata om. Men nu är det faktiskt fullt i magen.
Det får bli nästa gång…


 

  • En kringla, någon?

    Södertäljekringlan har bakats och sålts till turister i över 200 år. Kringelgumma var ett populärt yrke
    år 1837. Då fanns det 26 kringelförsäljare i Södertälje – av 1250 invånare totalt! Konkurrensen var
    knivskarp och säljmetoderna så aggressiva att folk kände sig hotade. All försäljning på gatorna
    förbjöds. Nu för tiden kan du göra som jag, njuta av en äkta nybakad Södertäljekringla i Bageriet på
    Torekällberget.

Sidan uppdaterad: 2019-06-07

Stäng sidan