Stäng sidan
Södertälje, Maren

Bo i Södertälje

Södertälje är en spännande kommun med en riktig stenstad med anor från medeltiden och en vacker landsbygd som sträcker sig från Mälaren till Saltsjön. Här finns en varierad mix av bostäder. Vad du än väljer för boendeform eller var du vill bo har du inte långt till stadsliv, landsbygden och skärgården i Södertälje.

Södertälje ligger vid en korsväg – fysiskt och mentalt. Här möts europavägar, järnvägar och i stadskärnan möts Mälaren och Saltsjön. Här möts också människor från olika delar av världen, religioner, kulturer och språk. Här kan du välja en urban livsstil i staden, men vara ute på landet eller i skärgården på kort tid. Du kan bo i lägenhet i stadskärnan, nära vattnet i något av våra nybyggda hus eller kanske i ett radhus eller en fristående villa i en stadsdel utanför stadskärnan eller i någon av våra fyra kommundelar, Hölö, Järna, Vårdinge eller Mölnbo:

 • Södertälje tätort

  Antal invånare: Omkring 73 500.

  centrum

  Bo – I Södertälje tätort finns ett varierat utbud av boendemiljöer. Du kan bo i lägenhet i stadskärnan, nära vattnet i något av våra nybyggda hus eller kanske i något av mer familjeanpassade områden i våra stadsdelar utanför stadskärnan. Det finns också många radhus och fristående villor i dessa områden. Bor du i Södertälje tätort har du tillgång till en fin stadskärna, utbredd kollektivtrafik, flertal stora arbetsgivare och möjlighet till en aktiv fritid. Ett utvecklingsarbete i stadskärnan har precis startats och Södertälje sjukhus är i startfasen av en om- och nybyggnad.

  Leva – Det finns många möjligheter till en aktiv fritid om du bor i Södertälje. Här finns många idrottsföreningar, kulturföreningar och flertalet aktivitetsparker som finns tillgängliga för alla. Spontanidrottsplatser finns i Ronna och Brunnsäng. I Kusens backe finns ett utegym och i närheten av det, vid Sydpoolen, badhuset, finns en skatepark och en parkourpark. Vi har ett välbesökt stadsbibliotek och en stor och fin stadsscen.

  Arbeta – I Södertälje finns över 6 000 företag. Stora arbetsgivare är Astra Zeneca och Scania, kommunen och landstinget, där Södertälje sjukhus ingår.

  Resa – Södertälje har ett strategiskt läge i regionen och är en trafikknutpunkt. Här passerar flera stora infrastrukturstråk som E4, E20, fjärr- och regionaltåg via Södertälje syd och sjöfart via kanalen.

 • Järna

  Antal invånare: Omkring 9 100.

  Kulturhuset i Ytterjärna

  I Järna har du nära till allt. I centrum finns butiker och restauranger. Samtidigt är det nära till både havet och skogen. Flera företag satsar på närodlat och ekologiskt jordbruk, exempelvis Saltå Kvarn. Mest känt är antroposofernas Ytterjärna och dess kulturhus med musik, dans, teater, film och konst. Andra sevärdheter är bland andra: Vattgruvsmossens naturreservat, som är en trolsk vidsträckt mosse omgärdad av barrskog, och Farstanäset, ett välbesökt bad med en stor campingplats.

  Urban Company har en stor teater- och musikverksamhet i Gula Villan i Järna. Och du som gillar golf kan välja Kallfors golfklubb. Ljungbackens IP är en anläggning för fotboll och friidrott. Här finns även ishall. Järna har också både ridklubb och båtklubb.

  Det är lätt att pendla till Södertälje, Stockholm eller Mälardalen. Pendeltågs- och busstationen ligger centralt, och strax utanför Järna går E4:an förbi.

   

 • Vårdinge-Mölnbo

  Antal invånare: Omkring 2 000.

  Mölnbo

  Vårdinge-Mölnbo med centralorten Mölnbo är den minsta kommundelen i Södertälje och stället för dig som vill bo i en vacker, lantligt miljö, men ändå lätt kunna ta dig till ditt arbete. Från Mölnbo tar det 25 minuter med pendeltåg till Södertälje eller ytterligare 45 till Stockholm.

  Naturliga mötesplatser är främst den kombinerade butiken/restaurangen samt skolan.

  Det finns många sevärdheter: Vårdinge kyrka från 1100-talet, Stora Alsjöns naturreservat med 248 hektar månghundraåriga tallar, sällsynta svampar och tre sjöar, Mölnbo järnvägsstation, vilken är landets äldsta från 1862. Mölnbo Folkets hus, från 1920, är Södertäljes första och numera enda Folkets hus. Huset hyrs ut både till fest, konferenser och seminarier. På tomten finns dansbana och två tombolastånd från den gamla parken.

  På sommaren finns Bergabadet där Sörmlandsleden går förbi. För dig som gillar att idrotta finns Mölnbo Ip med fotbollsanläggning och anslutande elljusspår.

  Det finns ett mycket aktivt föreningsliv i Vårdinge-Mölnbo.

 • Enhörna

  Antal invånare: Omkring 2 700.

  Enhörna

  Enhörna brukar kallas något så romantiskt som ”Körsbärslandet”, för sina många körsbärsträd, och ligger på en vacker halvö i Mälaren, nordväst om Södertälje tätort. Enhörna är en levande jordbruksbygd och här finns också ett visst skogsbruk. Det finns bra bussförbindelser och de allra flesta enhörnabor pendlar till sitt jobb i Södertälje eller Stockholm. Den största tätorten är Ekeby.

  Här finns unika bebyggelsemiljöer, fornlämningar och omsorgsfullt vårdade kulturlandskap, bland andra flera bevarade gamla byar, bland annat Tuna, Stjärna och Aska.

  Under sommarhalvåret angör ångbåtar till Stockholm, Mariefred och Birka bryggorna i Sandviken och Ekensberg. Ångbåtsbryggan i Sandviken är populär bland vindsurfare. Det finns två fina bad, långgrunda Underåsbadet med volleybollplan och småbåtshamn samt Nya Malmsjöbadet.

  Mötesplats Enhörna är en ideell förening som har kultur- och fritidsverksamhet för alla åldrar. I den 150-åriga Årby loge huserar Enhörna Teaterförening som arrangerar teaterföreställningar och en populär julmarknad. På vintern finns också ett skidspår vid Enhörnas friluftsgård.

 • Hölö-Mörkö

  Antal invånare: Omkring 3 600.

  Mörkö

  Skärgården och havet är närvarande överallt i Hölö-Mörkö. De senaste fem åren har många flyttat hit och flera bostadsområden har byggts. Kommundelen ligger längst söderut i Södertälje och består av Hölö tätort samt öarna Mörkö och Oaxen. De flesta bor i Hölö tätort. Det går direktbussar in till Södertälje och dessutom finns E4:an strax öster om samhället.

  I kommundelen finns två idrottsplatser Hölö IP samt Mörkö IP. Det finns flera föreningar däribland en ridklubb och i Hölö tätort finns en nybyggd allaktivitetshall.

  Under sommarhalvåret åker många till Åbynäsbadet och för båtägare finns två klubbar, Åbynäs och Oaxen. Gustav V:s favoritslott Tullgarn i södra Hölö är omgivet av vacker sörmländsk natur och hör till Södertälje kommuns mest populära utflyktsmål. I den gamla kyrkskolan i Hölö finns ett aktivt kulturcentrum med utställningar och kurser. Här finns också kafé, hantverksbod och en nyöppnad antik- och kuriosabutik. På Wij Gammelgård arrangeras valborgs- och midsommarfirande, loppmarknader och annat.

  Det finns flera naturreservat, ett är Tullgarns naturreservat med sitt rika fågelliv. På Mörkö finns Kålsö och Kalkberget.

Sidan uppdaterad: 2020-03-04

Stäng sidan