Stäng sidan
SÖDERTÄLJE 2018-06-11.
Södertälje kommun, Hölö och Järna.
Foto: Pontus Orre

Cykla i Södertälje

Södertälje är perfekt för cykling och den som väljer att cykla i Södertälje med omnejd har inga som helst problem att fylla dagarna med kilometer och upplevelser. Från populära leder till slingrande mtb-stigar och vackra landsvägar. Här kan du njuta av naturen i lagom takt eller höja pulsen på snabba cykelvägar. Passar lika bra för den som vill trampa på ordentligt som för barnfamiljen som behöver många fikapauser.

Cykla mountainbike

Intresset för mountainbike har bokstavligen exploderat de senaste åren och fler och fler ger sig ut i skogen för att uppleva den härliga kombinationen av natur, fart och fysisk aktivitet. Mountainbike är en sport för alla och du kan själv välja hur svårt, fort eller tekniskt du vill cykla. Vill du ta fartfyllda utförsåkningar och tekniska små stigar, eller är det flowiga trails och njutningsfulla grusvägar du är ute efter? Naturen i Södertälje erbjuder öppna kulturlandskap, vackra kustvyer, sjöar och djupa skogar som ger skuggig svalka under varma dagar. Varför inte passa på att kombinera cykelturen med en ”after-bike” på någon av alla trevliga fikaställen?

Tips på var du kan cykla

Runt Järna och Hölö finns ett område för stig- och skogscykling. Uppmärkta banor för XC & XCO finns i Järna, Hölö & i Vagnhärad.

Klicka här för att läsa mer om området

Hemsidorna Happyride och Trailforks samlar trails och tips på leder för alla nivåer.

På hemsidan Sweden by Bike finner du också ett gäng tips på turer och fina utflyktsmål till cykel runt om i Södertälje.

Landsvägscykling

Njut av kulturlandskapet och vackra landsvägar kantade av skog och odlingsfält. Här får du lätt många kilometer i benen. Passa på att kombinera cykelturen med en ”after-bike” på någon av alla härliga fikaställen , eller cykla till grannkommunen Salem och tillbaka längs gamla Södertäljevägen, titta på gravrösen, fornborgar, gamla kvarnar och torp och varför inte stanna vid sjön Tullan och svalka av dig? Klicka här för information om sjön Tullan

Tips på landsvägscykling

Genom att cykla längs med Utflyktsvägen som sträcker sig från Bråviken till Norrköping cyklar du i vackra landskap och når spännande utflyktsmål.

Passa på att svänga förbi något av Södertäljes slott eller varför inte ta en tur ut på Mörkö där du hittar Idala café och lanthandel och Skansholmens gästhamn. Här kan du också ta färjan ut till ön Oaxen och njuta av den ovanliga naturen och de gamla kalkugnarna som finns på den lilla ön.

Naturkartan finner du tips på turer och bra rundor för landsvägscykling. Allt från den 150 km långa Sörmlandsrundan till den 70 km långa Svartbrorundan. Filtrera kartan på Cykling.

Känner du för en större utmaning är tipset att cykla Mälaren runt. Cykla på Mälardalsleden och upplev Mälardalen från cykelsadeln.

På hemsidan Sweden by bike hittar du leden och tips på boenden och sevärdheter längs med leden. Självklart kan du cykla delar av leden om du känner för det!

 

På Turistbyrån kan du hämta en cykelkarta. Cykelkarta finns även digitalt här.
Alla cykelleder finns också utmärkta på Södertälje kommuns karta online, du måste själv klicka i Cykelvägar under kartskikt. Se kartan här!
Upplevelser och cykelpaket i Södertälje kan ni hitta på Sweden by Bike.

Glömde du att pumpa däcken innan du gav dig ut?

Vid Östertälje station och på Ekdalsgatan i centrala Södertälje kan du pumpa både cykeldäcken och däcken på barnvagnen.

 

Du hittar cykelkartan på kommunens webbkarta. Du måste själv välja
Cykelvägar under kartskikt: www.sodertalje.se/stad-och-trafik/cykel/

Sidan uppdaterad: 2020-06-08

Stäng sidan