Stäng sidan
3_Ejdern_Sevärdhet_foto_Ahmed Khairy IMG_0350

S/S Ejdern

Ångfartyget Ejdern är världens äldsta koleldade propellerdrivna ångfartyg med sin originalmotor och är i dag klassat som ett museum. Under helger och vissa fredagar under perioden maj-september kan man åka med Ejdern till bland annat Birka och Adelsö, Drottningholm och Stockholm och Mariefred. Dessutom anordnar de varje år en surströmmingsresa som är väldigt populär.

Vid Borgmästarudden i Södertälje centrum, mittemot Stadsparken vid pendeltågsstationen, ligger Ejdern förankrad när hon inte är ute på tur. Många av sina turer åker Ejdern till Drottningholm & Stockholm, Adelsö, Mariefred samt Birka, som även brukar kallas för Sveriges första stad. Birka Vikingastaden ligger på ön Björkö i Mälaren – en plats som har varit vikingarnas viktigaste handelsplats. Här kan du gå på egna strövtåg i kulturlandskapet, få en guidad visning i fornlämningsområdet, och besöka Vikingamuseet samt den rekonstruerade vikingabyn med tidstypiska smedjor och vävstugor. Den fina sandstranden på Birka öppnar möjligheter för både ett dopp i det blå och trevliga picknickar.

Museiföreningen Ångfartyget Ejdern är en ideell förening som drivs av eldsjälar som vill hålla en bit av historia levande. De pengar som kommer in från biljettförsäljning och charter av fartyget går till att hålla henne igång med personal, kol och underhåll.

Sidan uppdaterad: 2020-02-12

Stäng sidan